PSK nemá dosť zdrojov na opravu cestnej siete poškodenej povodňami

31.08.2005 Prešov

Prešov 31. augusta (TASR) - Straty za asi 315 miliónov Sk na cestnej infraštruktúre Prešovského kraja spôsobili povodne od roku 2001. Tie tohtoročné sa podpí...
Prešov 31. augusta (TASR) - Straty za asi 315 miliónov Sk na cestnej infraštruktúre Prešovského kraja spôsobili povodne od roku 2001. Tie tohtoročné sa podpísali pod asi tretinu uvedenej sumy. Škody vo výške 216 miliónov Sk sú pritom neodstránené. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík.

Zároveň informoval, že písomne požiadal ministra životného prostredia, aby sa zaoberal reguláciou potokov. Zatiaľ odpoveď nedostal. \"V tomto liste som žiadal nejaký harmonogram regulácie týchto potokov, \" uviedol Chudík. Podľa neho neupravené korytá miestnych tokov po silnej búrke alebo výdatnej zrážkovej činnosti spôsobujú opakujúce sa povodne. Ako klasický príklad uviedol obec Kapušany. \"V podstate dva roky po sebe dvakrát povodeň, \" konkretizoval. Rovnako i potok Ľutinka v okrese Sabinov. Po prvej tohoročnej povodni zničil cesty za asi sedem miliónov korún. Opravili ich, no júlová povodeň skoro zobrala tie isté úseky ciest. A to len preto , že na oprave potoka príslušné povodie neurobilo vôbec nič, tvrdí Chudík.
Fiskálna decentralizácia nepočítala s tým, ako uhradiť staré škody na cestnej sieti. Ak sa situácia nebude riešiť aj za pomoci štátu, PSK sám nevykryje náklady na riešenie havarijných stavov. Riaditeľ Správy a údržby ciest (SÚC) PSK Vladimír Kozák si myslí, že problém spôsobuje i fakt, že stále nie sú podpísané delimitačné protokoly k cestám druhej a tretej triedy, ktoré v roku 2004 prešli do správy PSK. Pritom tieto protokoly mali byť uzavreté do konca roka 2004. Komplikuje to vzťahy medzi vlastníkmi pozemkov pod vozovkami a správcom komunikácií, zdôraznil.
Podľa poznatkov SÚC PSK povodne v každom okrese vytvorili nové havarijné stavy, zvýšilo sa ohrozenie desiatok miestnych mostov. Kozák povedal, že ich riešia na úkor bežnej údržby. Stabilizácia zosuvov pôdy vyjde v každom z prípadov na asi 10 miliónov Sk.
 

Vyberte región